Top

Enes Cosmetics

Visul fiecărei femei este să se bucure de un ten perfect. De multe ori, acest ideal poate fi atins doar în momentul în care „facem cunoștință” cu pielea noastră și începem să o descoperim cu adevărat. Autodiagnosticul se poate face simplu și poți afla chiar tu ce tip de ten ai, pentru a-ți adapta cum trebuie rutina de îngrijire. Fiecare tip de ten are nevoie de produse care să se potrivească cu trăsăturile sale. În rândurile următoare, te vom ajuta să îți dai seama de tipul de ten pe care îl ai, dar și cum să ai grijă de el. 

Cum îți dai seama ce tip de ten ai? 

Autodiagnosticarea este simplă și benefică. De regulă, seara poți observa cel mai bine cum s-a comportat tenul tău de-a lungul zilei. Dacă zona T, adică frunte – nas – bărbie,  sau întreaga față are urme de sebum, dacă nu prezintă modificări semnificative sau dacă tenul s-a păstrat uscat, sunt semne prin care îl poți „citi”.  Îți prezentăm în continuare caracteristicile fiecărui tip de ten. 

Tenul normal

Tenul normal este de regulă lipsit de imperfecțiuni. Pielea nu prezintă sebum în exces și nici porțiuni în care să fie instalată uscăciunea. Acest tip de ten este caracteristic copiilor, înainte de pubertate. Pielea este netedă, suplă, cu pori puțin vizibili. Chiar dacă la finalul zilei zona T a feței ar putea prezenta mai mult sebum decât restul feței, această reacție poate fi determinată de factorii externi, cum ar fi soarele sau poluarea. 

Ca tenul normal să se păstreze sănătos este nevoie să folosești zilnic un minimum de produse: protecția solară, demachiant și cremă hidratantă. 

Ten uscat 

Tenul uscat este lipsit de elasticitate și are o textură mai aspră. Se exfoliază frecvent și dă senzația de „strângere”. Este predispus la iritații și se ridează foarte ușor. Două dintre cauzele pentru care tenul tău poate fi uscat este cantitatea de sebum redusă sau deshidratarea. În același timp, putem vorbi și despre cauze ereditare, cum se întâmplă în cazul persoanelor deschise la culoare. Lipsa producției de sebum poate fi suplimentată cu creme dedicate tenului uscat, reaplicate la 1-2 ore de la curățare. Tenul uscat trebuie „hrănit” constant pentru a-și păstra hidratarea.

În același timp, tenul uscat este de cele mai multe ori și un ten deshidratat. Această trăsătură apare de regulă în perioadele cu vreme extremă.  Vântul puternic, gradele sub 0 sau razele agresive ale soarelui usucă pielea dându-i o notă ternă și senzația de strângere. 

Enes recomandă pentru menținerea îndelungată a pielii hidratate, pe lângă rutina zilnică de bază, acidul hialuronic. Acesta își poate menține până la 1000 de ori greutatea sa în apă, oferind pielii o hidratare profundă. Poți încerca aici MOISTURIZING CREAM SPF 30+ with Hyaluronic Acid 2% & Asian Centella 10% de la Enes, iar tenul tău va radia!

P. S: Înaintea aplicării unui produs cu acid hialuronic, tapotează fața cu puțină apă. În acest fel, acidul hialuronic va acționa mai bine. 

Tenul gras

Tenul gras este cel care poate fi recunoscut prin cantitatea de sebum pe care o secretă. De multe ori, tenul poate avea aspectul lucios, pielea poate părea groasă, cu pori dilatați (la finalul zilei),  iar machiajul poate fi mai puțin rezistent. Acest tip de ten este predispus și la apariția acneei, aceasta formându-se când porii rămân astupați, iar sebumul este secretat sub straturile pielii.

Îngrijirea tenului gras constă în:

  • curățarea în profunzime a tenului zilnic, cu produse speciale pentru tenul gras. Recomandarea noastră: CLEANSING FOAM WITH PANTHENOL & HYALURONIC ACID.
  • exfoliere, la câteva zile (cea chimică va da rezultate mai sigure, de exemplu folosirea acidului salicilic sau glicolic). 
  • Hidratare pe baza unei loțiuni lejere, 
  • folosirea zilnică a SPF-ului. 

Tenul mixt 

Tenul mixt este o combinație între tenul uscat și cel gras. De regulă, zona T prezintă trăsăturile tenului gras, iar restul feței poate fi normală sau chiar uscată.

O simplă curățare zilnică folosind un produs dedicat tipului de ten mixt, urmată de hidratarea cu o cremă light și SPF-ul dimineața reprezintă rutina perfectă pentru tenul mixt. Periodic se poate apela și la un serum exfoliant. 

Tenul matur

Tenul matur prezintă riduri la un nivel destul de vizibil, fie că sunt riduri de bătrânețe sau premature. Pielea din jurul ochilor și din jurul buzelor este cea mai puternic afectată, mai ales că aici se adaugă și ridurile de expresie. 

În jurul vârstei de 25 de ani, pielea noastră începe să producă mai puțin colagen, astfel pot apărea primele riduri fine. Este important ca în această perioadă să începem să folosim produse antiaging pentru a preveni îmbătrânirea prematură. O recomandare în acest sens este PURE VITAMIN C 3% & FERULIC ACID SERUM WITH VITAMIN C & FERULIC ACID.

Tenul sensibil

Tenul sensibil este cel care reacționează foarte repede la factorii externi, precum frigul, poluarea, stresul sau chiar alimentația. Aceste cauze pot crea efecte, precum deshidratarea, roșeața, descuamarea sau chiar cuperoza. Un produs care se adresează tenului sensibil se potrivește oricărui tip de ten, însă în cazul în care ai tenul sensibil ai grijă ca aceste produse să fie potrivite tenului tău. Recomandat ar fi să le alegi împreună cu medicul dermatolog.

Sperăm că ți-am răspuns la majoritatea întrebărilor legate de ten, iar pentru mai multe curiozități te așteptăm pe pagina de Facebook și Instagram

Post a Comment

Inspired by nature, powered by Dr. Saki

QUICK LINKS

SHOP

DESPRE NOI

CONTACT